Gyergyói Nőkért Egyesület

Tevékenyen vizeink tisztaságáért

Folytatódik a használt étolajgyűjtési akció Gyergyóban

Gyergyószentmiklóson harmadik alkalommal is sor kerül a használt étolaj gyüjtésre. A környezettudatosságot és a fenntartható fejlődést szolgálja a havonta megrendezésre kerülő elhasznált étolaj gyűjtése.

Az elhasznált étolaj veszélyes hulladéknak számít. Nagy mennyiségű veszélyes anyag kerülhet a csatornákba, s ez nemcsak azért probléma, mert a használt étolaj eltömíti a csöveket, hanem azért is, mert környezeti károkat okoz.

Környezetvédelmi szervezetek szerint egy liter csatornába öntött étolaj 1 millió liter vizet szennyez. A sütés után megmaradt olajat tehát ne öntsük a wécébe, ennél még az is jobb, ha zárt palackban a szemétbe dobjuk, de akkor járunk el leghelyesebben, ha leadjuk a kijelölt gyűjtőponton.

Gyergyószentmiklóson az elmúlt két alkalommal több mint ötven liter elhasznált étolajat gyüjtöttünk össze, ez azt jelenti, hogy ötven millió liter vizet mentettünk meg magunk és unokáink, valamint az összes élővilág számára. Ez nagy eredmény! A Gyergyói Nőkért Egyesület kéri Önöket, hogy kövessék felhívásaikat, gyűjtsék a használt étolajat, hozzák a gyüjtőpontokra, hogy ezáltal is még többet tudjunk tenni vízeink tisztaságáért!

                                                                                                                           Elekes-Köllő Márta

                                                                                                                           Környezetmérnök

Használt étolajgyűjtés 2009. augusztus 1-én, szombaton 9-13 óra között a gyergyószentmiklósi piacnál.

A Gyergyói Nőkért Egyesület Tevékenyen vizeink tisztaságáért programjának fő támogatója Hargita Megye Tanácsa.

Partnerek: Amöba Öko Központ, Eco-Trend-Europa, Gyergyó Terület Ifjúsági Tanácsa, Gyergyószentmiklósi Polgármesteri Hivatal.

Várjuk további civil szervezetek, magánszemélyek, cégek, intézmények bekapcsolódását, támogatását (tel: 0741-029679, e-mail: gyergyoinokert@gmail.com).

Reklámok

július 29, 2009 - Posted by | Környezetünkért, Tevékenyen vizeink tisztaságáért

1 hozzászólás »

 1. Üdvözlettel.
  Nagyszerű a kezdeményezés ,mely például szolgálhat mindenki előtt. Fontos tudni , hogy micsoda érték a víz, melyben Gyergyó medence bővelkedik. Emelett meg is kell azt őrizni , védenünk és vigyáznunk kell rá.
  Ez a program, akció ezt szólgálja , mindenenű elismerés és tisztelet a szervezőknek.
  Sajnos még mindig létező probléma egyes falvak lakosai körében, hogy a fürdőszobai használt szennyvízet a Visszafolyóba engedik be . Lehet tapasztalni ,hogy jópár helyen a patakba beágazó “magán” műanyag csőveken keresztül hogy ömlik be a mosószeres és más használt szennyvíz. Erre is jó lenne kitalálni valamit ,mert emlékezzünk csak vissza ,mikor a hetvenes nyolvanas években még gyermekeink gondtalanul fürödhettek a Visszafolyóban, ahol halak és még vidra is élt. Mára már szennycsatorna ,mely egyes otthonok háztartási szennyvízét visszi tovább a Marosba.

  Tisztelettel.

  hozzászólás Szerző: Wolfline | augusztus 29, 2009 | Válasz


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: